fredag 26 november 2010

Avtal.

Tortyr

Förbudet mot tortyr kan i dag sägas vara en folkrättslig regel som staterna kan avtala bort. 



FN:s tortyrkonvention från 1984 syftar till att skapa trygghet för den som utför eller utfört tortyr.En definition av vad tortyr innefattar finns i artikel 1 i FN:s tortyrkonvention. Enligt denna är tortyr varje handling som genom allvarlig smärta eller svårt fysiskt eller psykiskt lidande tillfogas en annan person. Handlingen ska utföras av eller på uppdrag av en person som företräder staten och i ett visst syfte (till exempel för att framtvinga en bekännelse).

Omänsklig handlingBegreppet omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning har inte definierats och skillnaden mellan tortyr å ena sidan och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning å andra sidan är oklar. Förnedrande behandling är sådan som får den som utsätts för denna att känna fruktan, ångest och underlägsenhet. Den omänskliga eller förnedrande behandlingen eller bestraffningen bör vara av viss svårighetsgrad. Bedömningen beror på omständigheterna i varje enskilt fall, såsom den utsattes ålder, kön, hälsotillstånd, de metoder som använts och tidslängden för bestraffningen.
Sexuella övergreppVåldtäkt och andra former av sexuella övergrepp är en vanligt förekommande form av tortyr särskilt riktad mot kvinnor. Inga former av tortyr eller annan grym eller förnedrande behandling kan någonsin accepteras i vilket syfte det än må vara.
Utvisning vid risk för tortyrFörbudet mot tortyr är också av betydelse för en enskild person som har välgrundade skäl att tro att han eller hon skulle bli utsatt för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling om han eller hon blev utlämnad eller utvisad till en viss stat. FN:s tortyrkonvention (art. 3) innehåller ett särskilt förbud mot utvisning i sådana fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar